Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazna blagajna

Zavod u pola godine potrošio cijeli limit za privatne ortodonte

'02.12.2011. Zagreb -  Stomatoloska ordinacija Maja Mimica Kolak, Ivane Brlic Mazuranic 46. Mlada ordinacija s cetiri zubarice koje se bave modernom stomatologijom, te uklanjaju strah kod ljudi i cine
'Marko Prpic/PIXSELL'
Autori: Sonja Hoffman, Marina Šunjerga
25.06.2013.
u 21:17

HZZO nam nije platio usluge mjesecima, a sada ukidaju i ugovore unatoč dugim listama čekanja

Privatni ortodonti ogorčeni su jer im HZZO neće produljiti ugovore za izradu ortodontskih aparatića za djecu. Iako su liste čekanja duge, a interes je velik, boje se da pacijenti neće imati priliku ni doći na red.

Ortodonti, koji se boje s imenima izaći u javnost, napominju da im ni usluge nisu odavno plaćene pa su tako tek u svibnju dobili novac za usluge odrađene u studenom. U HZZO-u doznajemo da je točno kako ortodontske usluge nisu plaćene još od studenog, ali i da do kraja ove godine privatnici koji nisu u mreži neće dobiti nove ugovore. Još lani, kada su trogodišnji ugovori s privatnicima trebali biti raskinuti, Zavod je za one koji nisu u mreži, a među njima su i ortodonti, osigurao 138 milijuna kuna.

Taj se novac trebao raspodijeliti na privatnike s kojima je Zavod planirao sklopiti okvirne ugovore i po potrebi im slati pacijente s listi čekanja da bi se iste smanjile. Takav plan, doznajemo iz krugova bliskih upravi Zavoda, nije se ostvario jer se uoči lokalnih izbora inzistiralo da se ugovori iz prosinca privatnicima produljuju sve do 30. lipnja. Kako je riječ o paušalnim ugovorima po kojima su privatnici dobivali puno više novca od planiranih 138 milijuna kuna godišnje, Zavod je prešao limit i za samo šest mjeseci im isplatio gotovo dvostruko više, oko 250 milijuna kuna. Zbog toga do kraja ove godine ni jedan ortodont koji nije u mreži neće dobiti novi ugovor s HZZO-om. Ostalima, koji su privatnici u sklopu domova zdravlja ili su na drugi način uključeni u mrežu, mjesečni limit, po kojemu smiju napraviti od 3-6 aparatića, do daljnjeg ostaje isti. Ukidanjem ugovora s privatnim ortodontima liste čekanja zasigurno će se produljiti, no ni tu nije kraj promjenama. Naime, nakon što Zavod za javno zdravstvo donese plan zdravstvene zaštite, lista čekanja za aparatiće mogla bi se prepoloviti. Kako neslužbeno doznajemo, Zavod će Ministarstvu zdravlja uputiti prijedlog da se lista čekanja za aparatiće podijeli na listu za djecu s medicinskom indikacijom i onu bez nje. Hoće li pacijenti koji aparatiće nose samo iz estetskih razloga imati strpljenja godinama čekati na drugoj (ne)hitnoj listi, ostaje vidjeti. Možda će većina roditelja ipak posegnuti u novčanike i aparatić platiti iz svog džepa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije